Свинарство

Методичний посібник з дисципліни   переглянути тут
Підручник Засуха Ю.В. Технологія виробництва продукції свинарства перейти

Підручник Герасимов В.І.  Свинарство і технологія виробництва свинини  перейти

Альбом породи свиней перейти
Самостійне вивчення дисципліни Методичний посібник

Лекція 1 Вступ


Лекція 2 Тема: Біологічні та господарські особливості свиней.

План

  1. Біологічні особливості диких свиней.

  2. Біологічні та господарські особливості свиней сучасних порід



Лекція 3 Тема: Конституція, екстер’єр, інтер’єр та їх зв'язок з продуктивністю.

План 

  1. Поняття про конституцію, екстер’єр та інтер’єр  свиней.

  2. Типи конституції свиней.

  3. Типи продуктивності свиней та їх характеристика.

  4. Вимірювання тварин.



Лекція 4 Тема: Організація і техніка племінної справи у свинарстві.

План 

  1. Значення племінної справи у збільшенні продуктивних і племінних якостей свиней.

  2. Особливості племінної роботи та розведення свиней у господарствах різних типів (племзаводах, племрепродукторах, товарних господарствах), підприємствах із племінної справи.



Лекція 5 Тема: добір і підбір у свинарстві.

План

1. Значення добору і підбору для підвищення продуктивності тварин та поліпшення продуктивності.

 2. Відбір тварин за походженням.

3. Оцінювання кнурів і маток за якістю їх потомства методом контрольної відгодівлі.


Лекція 6 Тема: Технологічні та зоогігієнічні особливості утримання свиней.

План 

  1. Характеристика основних рекомендованих типових проектів свиноферм в господарствах різного виробничого призначення.

  2. Зооветеринарні вимоги до планування і обладнання приміщень для свиней різних виробничих груп.

  3. Механізація і автоматизація виробничих процесів у свинарстві.



Лекція 7 Тема: Основи раціональної годівлі та організація кормової бази у свинарстві.

План 

  1. Сучасні вимоги до біологічно повноцінної годівлі свиней.

  2. Основні корми, які використовуються у свинарстві.



Лекція 8 Тема: Комплектування і структура стада.

План 

  1. Принципи комплектування стада.

  2. Виробничі групи свиней.

  3. Структура стада в свинарських господарствах різного виробничого призначення.


Лекція 9 Тема: Інтенсивне використання маток і підвищення їх багатоплідності.

План

  1. Особливості статевого розвитку маток і їх використання для відтворення.

  2. Фактори, які визначають інтенсивність використання маток для відтворення.

  3. Періодичність змін в організмі незапліднених маток.


Лекція 10 Тема: Технологія годівлі, догляду та утримання свиноматок під час підготовки їх до осіменіння та в період поросності.

 

План 

  1. Годівля і утримання маток під час підготовки їх до осіменіння.

  2. Ембріональний розвиток поросят.

  3. Годівля та утримання поросних свиноматок.


Лекція 11 Тема: Організація і техніка проведення опоросу.

План 

1.Зооветеринарні вимоги до обладнання і мікроклімату свинарників-маточників та їх підготовка до чергового туру опоросів.

2. Проведення опоросів і вирівнювання гнізд для повнішого використання маток і приміщень.

3. Патологія під час опоросу. Оперативна акушерська допомога під час опоросу.


Лекція 12 Тема: Технологія годівлі, догляду та утримання підсисних свиноматок.
  1. Норми і раціони годівлі підсисних свиноматок.

  2. Техніка годівлі підсисних свиноматок.

  3. Орієнтовні раціони для підсисних свиноматок.



Лекція 17 Особливості технології виробництва свинини у господарствах різних форм власності

План

  1. Виробництво свинини в неспеціалізованих господарствах.

  2. Виробництво свинини в колективних і державних господарствах.

  3. Виробництво свинини в підсобних господарствах промислових і торговельних підприємств та організацій.


Лекція 18 Організація і гігієна праці та техніка безпеки у свинарстві

Лекція 19 Основи технології переробки свинини

План

1.Загальні поняття про якість свинини і її харчові цінності

2. Державні стандарти на живих свиней різної вгодованості

 які будуть реалізуватися



Лекція 20 Організація маркетингу у свинарстві









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу